5 jaar trotse ondernemers
door: Peter Gerrits in 2009

Het begon in het voorjaar van 2004 met een officiële opening door burgemeester Klaverdijk van de gemeente Bergen en burgemeester Van Soest van de gemeente Boxmeer. Inmiddels hebben meer dan achtduizend mensen gebruik gemaakt van het jaarlijks terugkerend arrangement: Culinair Happen en Trappen in de Maasheggen en Maasduinen. Tijdens het eerste lustrum is het zelfs extra druk. De ondernemers verwachten de tweeduizendste deelnemer van het seizoen binnenkort te ontvangen. Trots zijn ze allen. Tijd voor een verhaal.

• Terug naar de openingspagina






 

De oorsprong
Er zijn inmiddels meerdere 'happen en trappen routes' te vinden in Nederland. Vooral in Brabant. Daar is het fenomeen al in 2003 opgedoken. Wat direct een succes was. Eén van de ondernemers vertelde het enthousiast aan Mariet van Eetcafé 't Trepke. Mariet nam contact op met Hotel Restaurant 't Veerhuis en kunsthuis De Bakkerij. Na het uitstippelen van een provinciegrensoverschrijdende route, door twee prachtige natuurgebieden, werden twee culinaire partners gevonden: Eétcafé 't Drummerke uit Boxmeer en in het tweede seizoen Hotel Restaurant De Kroon uit Gennep.

De ondernemers
Vier restaurateurs en een galeriehouder zijn verantwoordelijk voor het succes. Claus Burgers van kunsthuis De Bakkerij: "Ik voel me gastheer van het totale arrangement. De organisatie is in mijn handen. Boekingen worden verwerkt en de deelnemers starten meestal bij ons. Geweldig dat de drempel uit onze galerie is. Eenieder kan in contact komen met kunst." Vanuit De Bakkerij vertrekt men met een handige routekaart via de veerpont naar het Maasheggengebied in Brabant. De eerste stop is bij 't Drummerke. Chefkok Eef Mooij: "Er zijn dagen in het voor- of najaar dat we voor vier personen de deur open doen. Daar staat tegenover dat er in het hoogseizoen op een dag zestig deelnemers kunnen zijn. Natuurlijk gaat het bij ons om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Iedere klant krijgt dezelfde aandacht. Met plezier maak ik het voorgerecht."
De route wordt vervolgd en na vijftig minuten ziet men het terras van 't Veerhuis aan de Maas. Puur genieten van rust, recreatie en een tussengerecht. Medewerker Daan Erps: "We hopen dat volgend seizoen de veerpont voor fietsers naar Gennep komt. Een mooie aanvulling voor het arrangement."
Op dit moment gaat de route nog via de brug naar Limburg. Dorien von der Haar van De Kroon uit Gennep: "Ik vind vooral het plein voor De Kroon nog gezelliger geworden. Rond 15.00 uur komen de happers en trappers voor het hoofdgerecht en automatisch loopt ons terras nog voller". Na de langste tocht, door het prachtige Maasduinengebied, schuiven de gasten aan bij Nico en Mariet van Eetcafé 't Trepke. Mariet staat even stil bij het eerste lustrum en zegt spontaan: "We hebben in vijf jaar al meer dan achtduizend nagerechten gemaakt." De route eindigt waar men gestart is.

Het succes van het arrangement zit volgens mij ook in de diversiteit van de twee mooie natuurgebieden. Zij gaven mij in ieder geval het antwoord dat rust nog bestaat. Heerlijk gegeten, gefietst en genoten. Het arrangement loopt dit seizoen nog tot en met de herfstvakantie.

Vanaf dit jaar wordt er ook samengewerkt met happenentrappen.nl. Via deze site kan digitaal gereserveerd worden en er zijn ook andere routes te vinden. Veolia Transport biedt voor de treinreizigers nog tot oktober een aangepaste route aan (www.veolialimburg.nl). Ontvangst in restaurant De Vier Linden tegenover station Vierlingsbeek. Tijdens de vakantie van 't Trepke is het nagerecht in het restaurant van Golfbaan Bleijenbeek. 3 en 4 oktober is er een KunstWeekend in de Maasduinen. Bij vertrek rond 10.00 uur kan ook een atelier, beeldentuin of expositie bezocht worden.

Terug naar de openingspagina


 
© 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 Instand bv, Bergen lb, wijzigingen arrangement voorbehouden • Vormgeving en tekst: Instand, Bergen aan de Maas